VERKIEZINGSPROGRAMMA
Welkom bij ons


Verkeer
Mogen we gelijk beginnen met een belofte? Het CDK garandeert géén eenrichtingsverkeer in de Molenstraat.
Dit was ons vurig pleidooi tijdens onze oppositie, ondanks de wens van het huidige bestuur.
We weten dat er geen draagvlak voor bestaat. We weten dat het zou leiden tot druk en totaal ongewenst verkeer in de woonstraten. Met het CDK in het bestuur, gaat het éénrichtingsverkeer in de Molenstraat van de baan. Da’s beloofd.

Landbouw en natuur
En dan nu, onze grootste uitdaging. Of laat het ons herstel noemen. Iets wat FORUM+ en N-VA volledig verstoord heeft: de balans tussen onze landbouw, onze natuur en onze recreatie.
Met het stikstofdossier in de gewichtige weegschaal. Hierin werden onrealistische en onredelijke eisen gesteld aan de landbouwsector. Eisen die generaties aan prachtige landbouwbedrijven, aan massa’s hard werk en prachtig natuurbehoud verloren laten gaan. Zeker omwille van de voedselzekerheid is deze visie van het huidige bestuur kortzichtig. Het CDK kijkt daarom verder, met een respectvolle blik op onze landbouw, onze natuur én onze recreatie. Da’s verdiend.

Cultureelcentrum
Wel of niet. Het CDK hakt eindelijk knopen door. We willen op korte termijn een nieuw cultuurcentrum aan de Loswal bouwen.
We kunnen dat ook, met ongelooflijk veel dank aan een private partner. Het huidige bestuur stak helaas veel gemeenschapsgeld en tijd in een luchtbeldiscussie, met verval tot gevolg. Het CDK zal het oude gebouw een hartelijke herbestemming geven, liefst met een partner die oog heeft voor haar karakter. Het CDK zorgt dus voor een nieuw cultuurcentrum en zal hiervoor in dialoog gaan met de verenigingen. We willen dat dit nieuwe cultuurhuis ook een echte thuis wordt voor elke vereniging van hartelijke mensen. Waar tijd wordt genomen om te ontmoeten, te experimenteren en te inspireren. Met respect voor de eigenheid van elke vereniging. Da’s de kracht van cultuur.
Samen in gesprek....
zo gaan we vooruit.


Ambachtelijke zone
We bouwen verder op fundamenten die we in het verleden legden.
Zo nam het CDK enkele bestuursperioden geleden al het initiatief om een nieuwe ambachtelijke zone tussen de Alphenseweg en Oordeelsestraat aan te leggen. Op die manier krijgen bestaande bedrijven die willen uitbreiden of verhuizen alle ruimte. Ook nieuwe bedrijven kunnen zich er ontwikkelen. Dit betekent werkgelegenheid en werkgelegenheid betekent inkomsten voor onze gemeente. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om de vuurwerkwinkels naar deze nieuwe zone te verhuizen. Zo verlichten we de onaanvaardbare overlast waaronder het dichte centrum kreunt. Dankzij het CDK zijn de meeste gronden aangekocht. Laat ons de nieuwe ambachtelijke zone nu eindelijk uitbouwen.
Da’s vooruitgang.


Ondernemen
Bloeien doet groeien. Dat weten ook onze ondernemers die hun verantwoordelijkheid opnemen. Daarom wil het CDK de initiatieven en acties van de middenstand en het bedrijfsleven ondersteunen.
Het huidige bestuur besteedde hier helaas te weinig aandacht aan. Maar het CDK is zoals gezegd krachtig en aandachtig. Want het weet: ook de gemeente plukt de vruchten van hun succes. Da’s ondernemen.


Vuurwerk
Het CDK heeft een uitweg voor de overlast van buitenlandse kopers bij de vuurwerkwinkels in het centrum: de ambachtelijke zone.
Voor ons mag er, samen met onze dierenvrienden, onmiddellijk een nationaal verbod komen op verkoop van vuurwerk. We ergeren ons ook enorm aan het straatvandalisme door het afsteken van vuurwerk, op elk ogenblik van de dag.
We leven helaas in een andere nationale realiteit. De nieuwe ambachtelijke zone biedt een oplossing voor de overlast die helaas ontploft is tijdens de huidige bestuursperiode.
Deze overlast had grotendeels vermeden kunnen worden indien doorgewerkt zou zijn met de realisatie van de ambachtelijke zone. Het huidige bestuur heeft gekozen voor een lange winterslaap om door de omwonenden gewekt te moeten worden door een enorme knal van buitensporige overlast. Het huidige bestuur is dan gekomen met krampachtige maatregelen, wat onze gemeente doet verzanden in kostelijke juridische procedures, waarvan het einde nog lang niet in zicht is.
Als CDK zullen wij wél met krachtige en creatieve oplossingen komen. Da’s de goede manier.

VERENIGINGSLEVEN
Ze zijn onze lijm, onze motor en onze inspiratiebron: onze verenigingen. Daarom verdienen ze ook onze steun.
Letterlijk, met logistieke hulp van gemeente- personeel of materieel. En ook financieel, met een eerlijk subsidiesysteem. Het CDK blijft achter deze procedure staan. Da’s hun en ons goed recht.
JONGEREN
OPNIEUW EEN STEM GEVEN



JONGEREN
We vinden het jammer; het vertrouwen van jongeren in de wereld krimpt. Niet alleen door corona, ook door andere crisissen vervaagt hun optimistisch toekomst- beeld en kreunen ze onder extreme prestatiedruk. Het CDK wil hen opnieuw een stem geven.
Een stem die krachtig klinkt. Een stem die gelukkig galmt en met vertrouwen spreekt. Een stem die met ernst wordt gehoord. Wij willen die stem graag versterken en onze schouders zetten onder hun initiatieven. Het CDK neemt zijn verantwoordelijkheid voor het mentale welzijn van iedereen, dus ook van onze jeugd. Da’s geloven in onze toekomst.

Samenleving

Oudere (zorg)
Dit programmapunt is eigenlijk overbodig. Want het is een evidentie: het CDK wil dat iedereen kan deelnemen in onze gemeente. Ook onze mindervaliden of personen met een beperking.
We willen dat alle publieke plekken dan ook makkelijk toegankelijk zijn. Geen hindernissen- parcours, wel een pad naar vrijheid.
Da’s bereikbaar zijn.
Oud, maar zeker niet out. Onze senioren houden ons verenigingsleven draaiende, vangen onze kleinkinderen op, zorgden voor onze welvaart, levenservaring.... Het CDK wil haar dankbaarheid naar haar ouderen toe dan ook verzilveren.
Hoe? Enerzijds door hen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten wonen. Op dit moment kunnen senioren terecht bij het OCMW voor plaatselijke zorg, een dienstverlening die het CDK omarmt. Sterker nog, het wil deze verder uitbouwen. Anderzijds door assistentiewoningen én zo mogelijk een woonzorgcentrum te bouwen. Dat is een nood die groeit.
Gelukkig is hier ruimte voor, dankzij de schenking van een aantal gronden aan de Loswal aan de gemeente. Het CDK wil dus maximaal investeren in die broodnodige zorg. Da’s ont-zorgen.



Geen hindernissen, wel een pad naar vrijheid.

Betaalbaar wonen
Het is een basisrecht, betaalbaar wonen. Daarom zorgde het CDK in het verleden ervoor dat onze eigen inwoners een aantal bouw- gronden (Kastelein, Parallelweg) kon kopen onder de marktprijs. De laatste beschikbare bouwgronden zijn intussen verkocht.
Maar ook in de toekomst wil het CDK bouwen aan betaalbaar wonen.
Een perspectief waar het huidige bestuur helaas weinig initiatief nam. Voor de toekomst heeft het CDK een uitdrukkelijke voorkeur voor koopwoningen, die in eerste instantie door onze eigen inwoners moeten aangekocht kunnen worden, eventueel als starterswoning.
Door de huisvestingsmaatschappij De Woonboog (vroeger De Ark) worden momenteel een groot aantal woningen gebouwd, deels huurwoningen, deels koopwoningen. De limiet aan sociale huurwoningen is bereikt. In vergelijking met onze omringende gemeenten, heeft Baarle-Hertog veruit het grootste aantal (sociale) huurwoningen.
Wij zijn direct en rechtuit: voor een goed even- wicht is de limiet aan (sociale) huurwoningen bereikt.
Da’s sociaal aangenaam samenleven.

Kerkstraat
De Kerkstraat. Het CDK is al sinds 2007 een steunpilaar en voortrekker van dit prachtige inbreidingsproject. We grepen elke kans om naburige panden aan te kopen of te verwerven. Het leidde zelfs tot de bouw van de nieuwe school in het centrum.
Helaas kon het CDK, als oppositiepartij, dit
plan niet verder uitbouwen. Helaas tastten de inwoners in de afgelopen bestuursperiode in het duister over gemaakte afspraken. Voor het CDK moet bij bewoning en gebruik prioriteit gegeven worden aan de eigen inwoners, niet aan andere belangen.
Da’s de kerk in het midden houden.



0% excuses,
100% veiligheid!

Veiligheid

Betrokkenheid
We herhalen het graag. Het CDK staat voor de Christen Democratische Krachten. Met de nadruk op kracht. Op de spierkracht van ons betrouwbare verleden. Op de veerkracht van toekomstige uitdagingen. Met aandacht voor jou, de burger.
Die aandacht, inspraak en bevragingen zijn geen holle begrippen. Wij vullen ze echt in! Voorbeelden als eenrichtingsverkeer in de Molenstraat en de hinderlijke bomen in Zondereigen en het centrum zijn reëel.
Da’s burgerlijk besturen.
Jouw veiligheid, da’s onze topprioriteit! Het CDK wil criminaliteit, vandalisme en overlast te allen tijde bestrijden.
Hoe deden we het vroeger? Onder ons bestuur zijn er nummerplaatlezers op de invalswegen van Baarle-Hertog en Zondereigen geplaatst. Met resultaat: inbrekers konden hierdoor vaak worden gevat.
Hoe willen we het binnenkort nog beter doen? Nultolerantie voor (snelheids)overtredingen op risicovolle plekken, zoals bij scholen of in het centrum. 0% excuses. 100% verkeersveiligheid.
We willen het ook beter doen dan het laatste bestuur. Zo duurde het veel te lang dat het zwaar vrachtverkeer uit het centrum werd geweerd. Met overlast en onveilige situaties tot gevolg. Daarnaast voerde het ook GAS-boetes in.
Een systeem dat zowel voor- als nadelen kent. Tijd om te evalueren. Tijd om de frustraties hierrond aan te pakken. Da’s tijd voor veiligheid.

Zondereigen
Lokaal & vitaal. Het zijn niet alleen de kern- waarden van het CDK. Het omschrijft ook ons unieke Zondereigen.
Dankzij de bouw van de nieuwe school is de slagader van deze hechte gemeenschap blijven stromen. Met dank aan CDK-burgemeester Leo van Tilburg en Schepen Ann Brosens die in 2018 de eerste afspraken maakten met het bisdom. Ook later is het CDK dit onvoorwaardelijk blijven steunen, ook nancieel. De school staat onder het beheer van het bisdom en haar kinderopvang onder beheer van de gemeente. Het is het kloppende hart van Zondereigen en vraagt
dan ook om maximaal gebruik door de lokale verenigingen, ook in de avonduren.
Daarnaast is de gemeente eigenaar van een aantal gebouwen en terreinen. Het CDK heeft als plan deze te onderzoeken en waar nodig een herbestemming of herinrichting te geven.
Voor de ruimtelijke herordening willen we eerst luisteren naar de noden van alle inwoners van Zondereigen. Daarom vinden we het van cruciaal belang dat minstens één persoon van het college van burgemeester en Schepenen in Zondereigen woont.
Da’s onze grootse ode aan het unieke Zondereigen.


Loyaal & constructief
samenweren

Samenwerking
Geen fusie, maar een goede samenwerking met Baarle-Nassau. Ja, wij zijn resoluut. Baarle-Hertog moet en zal zelfstandig blijven! Het CDK is dus absoluut tegen een fusie met naburige gemeenten.
Groter worden kan voordelen hebben. Al wegen ze niet op tegen ons unieke karakter, noch tegen een fusiegemeente die volgens NV-A minstens 40.000 inwoners moet tellen. Nee, jullie - onze 3.000 inwoners - tellen nu al!
Ja, wij zijn voor een optimale samenwerking met Baarle-Nassau. En die is nodig, want we hebben nu eenmaal een van de meest ingewikkelde grenssituaties ter wereld. Ook Baarle-Nassau zal ongetwijfeld beste buren wensen.
Daarom was het CDK bijzonder verontwaardigd toen het huidige bestuur een “afkoelingsperiode” inlaste tussen beide gemeenten. Met stilstand tot gevolg. Wij daarentegen willen loyaal en constructief samenwerken om ons hoge niveau van voorzieningen te behouden en verder uit te bouwen. Da’s verbinden.

Samenleving
Ok, we vallen in herhaling. We ijveren voor het welzijn van AL onze inwoners. Respect voor elkaars mening en eigenheid vinden wij een basisprincipe. Hulp en bijstand vinden we een basisrecht.
Het CDK wil dan ook dat onze minder mobiele inwoners makkelijker toegang moeten krijgen.
Niet alleen fysiek, maar ook tot heldere administratie. Da’s onze sleutel voor een warme gemeenschap.

Solidair
Het CDK is solidair. Al willen we ook rekening houden met de draagkracht van onze gemeente. Het beleid rond vluchtelingen en asielzoekers is namelijk in handen van de federale overheid.
Zij hebben voor de gemeenten een spreidings- plan bedacht waar ook een bijdrage tegenover staat. We hopen dat ze doordacht en evenwichtig te werk gaan, zo niet zullen wij hen wijzen op onze draagkracht.
Da’s balanceren.

Klimaat
Helaas, ons klimaat verandert snel en vraagt om veranderingen. Vernieuwing en techno- logische vooruitgang zijn inderdaad de beste wapens in de strijd tegen klimaatverandering. Ook wij willen, waar het kan, een klimaatneutrale energieproductie bevorderen waarin we niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.
Al willen we dit verstandig en realistisch aanpakken, zodat iedereen meekan. Overgangsmaatregelen zullen daarin helpen. Belangrijk is ook om de echt vervuilende landen te overtuigen om hiermee te stoppen en zo werkelijke klimaatwinst te boeken.
Het CDK is dus voor gemotiveerd en verstandig groen. Da’s verademend.

Financieel
En tot slot, onder ons bestuur klopte de kas. Geen schulden, wel reserves om economisch verantwoorde investeringen te doen. Het CDK was voorzichtig en spaarzaam. Ons financieel hart bloedt dan ook om het spaargeld van de gemeente te zien slinken.
Tijdens het huidige bestuur werd er geen doordacht financieel beleid gevoerd. Denk
aan het uitstel van dringende investeringen in wegenwerken (Kapelstraat) of onnuttige en zelfs onnodige uitgaven. Daarom wil het CDK opnieuw de verantwoordelijkheid opnemen om verstandig en strategisch de portefeuille te beheren. Da’s rekening houden met toekomstige generaties
